
Jak zwiększyć zawartość cukrów w roślinach marihuany?
Węglowodany lub cukry w uprawie marihuany.
Czym są węglowodany?
Węglowodany to grupa związków chemicznych, które obejmują cukry, skrobię i celulozę, a także wiele innych substancji. Są one tworzone przez węgiel, wodór i tlen.
Są one niezwykle ważnymi związkami zarówno dla życia roślin, jak i zwierząt. Pełnią istotne funkcje, dzięki którym rośliny mogą rozwijać się zdrowo i bezproblemowo na wszystkich etapach swojego życia, a także służą jako źródło pożywienia dla zwierząt żywiących się roślinami.
Istnieją dwa główne rodzaje węglowodanów, tak zwane strukturalne i niestrukturalne. Wiadomo, że węglowodany strukturalne stanowią część celulozy, która tworzy ściany komórkowe roślin, nadając sztywność łodydze, gałęziom, korzeniom itp. wszystkim częściom rośliny, które utrzymują ją w pozycji pionowej, a bez nich rośliny przewróciłyby się.
Węglowodany niestrukturalne są przechowywane w wielu częściach rośliny, na przykład w łodydze, korzeniach, kłączach, rozłogach, a także w nadziemnej części roślin, gdzie odgrywają istotną rolę jako źródło energii, na której roślina polega w celu wykonywania swoich funkcji metabolicznych. Są paliwem, którego roślina potrzebuje do dalszego wzrostu.
Ale jakie dokładnie funkcje pełnią w roślinach, a w szczególności, jak wpływają na rośliny marihuany?
• Przyczyniają się do produkcji energii,
• Są niezbędne do wzrostu ściany strukturalnej roślin, tkanek włóknistych, gałęzi, łodyg, liści, kwiatów itp.,
• Działają jako magazyn energii, gdy jest ona potrzebna.
W jaki sposób rośliny mogą wchłaniać, przechowywać i syntetyzować węglowodany?
Rośliny są jedynymi żywymi istotami, o których wiemy, że są zdolne do syntezy węglowodanów z surowych składników dwutlenku węgla, wody i energii pochodzącej z fotosyntezy.
Jak węglowodany wpływają na uprawę marihuany?
Cukry lub węglowodany są niezbędne w okresie kwitnienia, aby umożliwić roślinom tworzenie dużych, gęstych pąków i zmaksymalizować produkcję żywicy i terpenów.
Poziomy węglowodanów wymagane przez rośliny konopi będą się różnić w całym cyklu życia i chociaż są one niezbędne na wszystkich etapach ich życia, warto pamiętać, że węglowodany mogą mieć większy wpływ podczas kwitnienia, szczególnie na etapie tuczenia pąków, w połowie kwitnienia.
Wszelkie produkty, które poprawiają wchłanianie składników odżywczych lub bezpośrednio stymulują produkcję chlorofilu, są bardzo odpowiednie i naturalnie zwiększają ilość cukrów w metabolizmie roślin.
Wkład cukrów lub węglowodanów można uzyskać za pomocą wielu różnych produktów. Przyjrzyjmy się niektórym produktom, które są zalecane w celu zwiększenia smaku, mocy i witalności roślin.
Sugar Royal od Plagron
Sugar Royal opiera się na aminokwasach, które sprzyjają tworzeniu się chlorofilu, co z kolei zwiększa zdolność roślin do syntezy większej ilości cukrów obecnych w ich metabolizmie.
Zawiera szeroką gamę aminokwasów, wśród których możemy znaleźć: alaninę, argininę, asparaginę, cysteinę, glutaminę, glicynę, histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, prolinę, serynę, treoninę, tryptofan, tyrozynę, walinę.
Sugar Royal może być stosowany w dowolnym momencie od dwóch tygodni przed rozpoczęciem kwitnienia, aż do tygodnia przed zbiorem, podlewany do podłoża w ilości 2 ml na litr.
Jego zastosowanie poprawia smak, zwiększa ilość trichomów i olejków eterycznych, jest to bardzo interesujący produkt dla hodowców, którzy cenią sobie wysoką jakość kwiatów i chcą uzyskać jak najwięcej ze swoich roślin.
Terralba Blackstrap Molasses
Produkowana przez francuskiego producenta nawozów organicznych Terralba, naturalna czarna melasa z trzciny cukrowej jest produktem organicznym powstałym w wyniku rafinacji cukru.
Dodanie tego naturalnego źródła dodatkowego cukru do podłoża oznacza, że życie mikrobiologiczne w strefie korzeniowej, w tym pożyteczne grzyby, takie jak trichoderma, jest dobrze odżywione, dzięki czemu mikroby mogą pracować do maksimum w celu szybszego i bardziej wydajnego przyswajania składników odżywczych przez rośliny.
Bardziej aktywne życie drobnoustrojów w podłożu wokół korzeni oznacza, że rośliny skuteczniej pobierają i przetwarzają składniki odżywcze, których potrzebują do zdrowego wzrostu i kwitnienia, tworząc w tym przypadku większe, gęstsze i cięższe pąki, bardziej żywiczne i o lepszym smaku.
Będąc całkowicie naturalnym produktem pozyskiwanym z trzciny cukrowej, Terralba’s Blackstrap Molasses zawiera również szereg mikroelementów, które pomogą nakarmić rośliny i utrzymać je w zdrowiu.
Total Explosion od Agrobacteria
W tym przypadku mamy do czynienia z produktem przeznaczonym do stosowania dolistnego, który służy do rewitalizacji roślin po atakach owadów, a także świetnie radzi sobie z usuwaniem lepkich pozostałości pozostawionych przez inwazje owadów, takich jak mszyce lub owady łuskowate.
Aminokwasy są wchłaniane przez aparaty szparkowe w liściach roślin, co czyni je idealnym suplementem odżywczym, wzmacniającym zdrowie roślin i poprawiającym witalność w tym samym czasie, co zmywanie słodkich substancji pozostawionych przez owady, pozostawiając rośliny czyste i szczęśliwe.
Total Explosion ma neutralne pH 7,0, dzięki czemu może być łatwo wchłaniany przez liście roślin. Wszystko, czego potrzeba, to dwie aplikacje w odstępie około 7 dni.
Vitamino firmy Botanicare
Vitamino amerykańskiej marki Botanicare to bez wątpienia doskonały produkt do utrzymania zdrowego ogrodu i zwiększenia wydajności roślin poprzez lepsze wchłanianie składników odżywczych.
Ta bardziej wydajna absorpcja składników odżywczych oznacza, że rośliny mogą z łatwością syntetyzować więcej cukrów w swoim metabolizmie bez powodowania stresu. W rezultacie hodowca jest nagradzany większymi, gęstszymi pąkami, pokrytymi trichomami i o doskonałym smaku, dzięki zwiększeniu zdolności rośliny do tworzenia terpenów.
Wysoka skoncentrowana dawka witamin z grupy B, którą otrzymuje roślina, pozwala jej produkować więcej hormonów i witamin. Powinien być stosowany przez cały okres uprawy, na wszystkich etapach, aby zapewnić roślinom maksymalny wigor zarówno we wzroście, jak i kwitnieniu.
Super Vit by Hesi
Super Vit od Hesi to kolejny dobrze zbilansowany produkt, o wysokiej zawartości aminokwasów i witamin, aby zapewnić, że nasze rośliny konopi są zawsze w 100% metabolizowane.
Stosując Super Vit, hodowcy mogą zapewnić wigor we wszystkich fazach uprawy, zarówno w fazie wzrostu wegetatywnego, jak i kwitnienia, pomagając roślinie w tworzeniu własnych hormonów, a tym samym w bardziej energicznym wzroście i obfitszym kwitnieniu w fazie kwitnienia.
Super Vit jest wysoce skoncentrowany, więc wystarczy dodać 1 kroplę na 4,5 l wody lub 1 ml na 65 l wody.
Vitalink Turbo
Vitalink Turbo to produkt zawierający hormony roślinne i aminokwasy, zachęcający rośliny do pobierania i wchłaniania składników odżywczych w szybszym tempie podczas wszystkich faz uprawy, od zaledwie kilku tygodni po wykiełkowaniu aż do przedostatniego tygodnia kwitnienia.
Produkt ten, wyprodukowany przez Vitalink, zawiera również brassinosteroidy, które utrzymują metabolizm roślin na maksymalnym poziomie, dzięki czemu wszystkie funkcje metaboliczne są szybsze i bardziej wydajne. W ten sposób rośliny będą miały bardziej energiczny okres wzrostu i cięższe kwitnienie, z większymi, bardziej żywicznymi pąkami i wyższą zawartością terpenów, co oznacza więcej smaku i aromatu.
Elycitor firmy Bio Technology
Elycitor firmy Bio Technology to kompleksowy produkt mikrobiologiczny składający się z mikoryz, bakterii Bacillus i trichidermy. Zawiera również kwasy humusowe i fulwowe, a także mikroelementy: Fe, Cu, Cr, Mn, Zn, Mo i Mg.
Ta mieszanka składników skutkuje wysokiej jakości koktajlem, który zwiększa masę korzeni, umożliwiając maksymalną ekspresję genetyczną, dając roślinom większą zdolność do wchłaniania i przetwarzania żywności, a następnie tworzenia większych, gęstszych i smaczniejszych pąków.
Dawka waha się od 0,3 g na litr wody do 1 g na litr w najtrudniejszych sytuacjach. Warto zauważyć, że Elycitor zwiększa również odporność roślin na wysokie temperatury (do 38ºC), dzięki czemu jest niezastąpiony podczas uprawy w gorące letnie miesiące.
Podsumowanie
Jak zauważyliśmy, rośliny nie wchłaniają dodanych cukrów, ponieważ tylko sama roślina może je wytworzyć poprzez połączenie wewnętrznych procesów metabolicznych.
Możemy jednak stymulować i wzmacniać metabolizm roślin, aby mogły syntetyzować więcej cukrów niż normalnie, dzięki czemu będą silniejsze, bardziej odporne na choroby i patogeny, a tym samym będą oferować większą produkcję, moc i smak.
Za pomocą refraktometru możemy przetestować poziom cukrów w soku roślinnym, dzięki czemu za pomocą tego precyzyjnego przyrządu możemy sprawdzić, czy roślina jest dobrze odżywiona, czy też jej odżywianie można poprawić, stosując jeden z wymienionych produktów w celu poprawy zdolności rośliny do syntezy cukrów.
Podsumowując to wszystko w kilku słowach, chcielibyśmy powiedzieć, że aby roślina miała więcej cukrów i wynikające z tego wyższe plony, a także lepszy smak i lepszy aromat, konieczne jest nie tylko odżywianie podłoża uprawowego, ale także odżywianie bakterii i mikroorganizmów w podłożu, aby promować lepsze wchłanianie składników odżywczych w celu późniejszej syntezy cukru w sok.