Składniki:
– 2-3 dojrzałe banany,
– 1 szklanka niesłodzonego sosu jabłkowego,
– ½ szklanki naturalnego masła orzechowego,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
– ¼ łyżeczki soli,
– 1 szklanka nasion konopi,
– 1 szklanka wiórek kokosowych,
– 1 szklanka chipsów bananowych, pokruszonych lub pociętych na małe kawałki.
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
2. W dużej misce rozgnieść banany na gładką masę. Dodaj sos jabłkowy i wymieszaj.
3. W małym rondelku połącz miksturę złożoną z bananów i sosu jabłkowego z masłem orzechowym, cynamonem, wanilią i solą.
4. Podgrzej, aż wszystko stanie się ciepłe i lepiej połączy.
5. Wyłóż mieszankę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz przez 30 minut.
6. Wyjmij blaszkę z piekarnika i zamieszaj granolę. Piecz przez kolejną godzinę, mieszając co 15 minut.
7. Wyjmij granolę z piekarnika, gdy będzie przypieczona na lekko złocisty kolor.
8. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
9. Serwuj z jogurtem, koktajlem, płatkami owsianymi lub wyjadaj z piekarnika. Smacznego!