Indoor vs outdoor: Jaki rodzaj marihuany zapewnia lepsze efekty?
Zarówno marihuana uprawiana na zewnątrz, jak i w środku są w stanie wyprodukować najlepsze zioło na ziemi. Ale co zapewnia najlepszy haj?
Opcje konopi w dzisiejszych czasach są bardziej obfite niż kiedykolwiek wcześniej. Wygląda na to, że istnieje nowy sposób spożywania marihuany co sezon i zawsze nowy szczep do wypróbowania. Jeśli chodzi o wybór produktu z marihuany, proces ten, choć ekscytujący, może być całkowicie zniechęcający. Pomocne jest znalezienie sposobów na zawężenie listy wyborów, które masz przed sobą.
Jeśli wolisz na przykład indicę od sativy, możesz zmniejszyć swoją listę o połowę. Może to sprawić, że Twój wybór będzie nieco mniej przytłaczający. Następnie należy rozważyć metodę uprawy.
Być może słyszałeś, że istnieją pewne różnice między marihuaną uprawianą indoor oraz outdoor. Możesz nawet zauważyć, że kupowane pąki wyglądają nieco inaczej w zależności od tego, czy były uprawiane w środku, czy w naturalnym świetle słonecznym. To może sprawić, że będziesz się zastanawiać, czy te wizualne różnice między marihuaną uprawianą w pomieszczeniach i na zewnątrz mogą również wpływać na jakość produktu. Jeśli tak, jeśli chodzi o konopie indoor czy outdoor, który rodzaj najlepiej kupić?
Powody, dla których warto kupować (i unikać) konopie uprawiane indoor
Konopie indyjskie są czasami porównywane do uprawy marihuany w laboratorium, a to porównanie nie jest bezpodstawne. Marihuana indoor jest uprawiana w ściśle kontrolowanych, laboratoryjnych warunkach. Ta kontrola pozwala hodowcom wydobyć dokładnie te cechy, których szukają w danym szczepie.
To kontrolowane i praktyczne podejście może prowadzić do silnych produktów, z kilkoma odmianami indoor, które mają wyższą zawartość THC niż ich odpowiedniki tej samej odmiany uprawiane na zewnątrz. Według firmy zajmującej się technologią i marketingiem konopi Leafbuyer: „W zamkniętej przestrzeni możesz kontrolować ilość (i rodzaj) światła, jakie otrzymuje twoja roślina, wilgotność w pomieszczeniu do uprawy i prawie każdy inny czynnik, który wpływa na uprawę konopi. ”
Kupując konopie indyjskie, prawdopodobnie otrzymasz produkt kontrolowany, z niewielką zmiennością. Innymi słowy, jest mniej prawdopodobne, że będziesz „zaskoczony”.
Chociaż konopie uprawiane w pomieszczeniach są kontrolowane i ściśle monitorowane, istnieją pewne powody, które mogą cię zniechęcić.
Jeden z tych powodów jest zauważalny od razu — cena. Ponieważ konopie uprawiane są w pomieszczeniach, koszty ogólne są większe. Często do wzrostu potrzeba więcej siły roboczej na roślinę, co jeszcze bardziej podnosi cenę. I chociaż każda roślina może potencjalnie zawierać więcej THC niż rośliny uprawiane na zewnątrz, plony są często znacznie mniejsze.
Inny powód, ma mniej wspólnego z tym, jak odczuwasz haj, ale raczej z tym, jak nisko może sprawić, że poczujesz się na poziomie moralnym. Dzieje się tak, ponieważ konopie domowe mają ogromny ślad węglowy. Według danych New Frontier: „Uprawiający w pomieszczeniach zużywają 18 razy więcej energii do wyprodukowania jednego grama konopi niż hodowcy na zewnątrz (kWh/gram)”.
Badanie posuwa się nawet do stwierdzenia, że uprawa marihuany w pomieszczeniach wytwarza prawie 25 razy więcej węgla niż metody uprawy na zewnątrz. Jeśli, podobnie jak wielu innych, jesteś wrażliwy na swój ślad węglowy w erze zmian klimatycznych, zakup marihuany indoor może sprawić, że poczujesz się trochę nieodpowiedzialny względem środowiska.
Powody, dla których warto kupować (i unikać) konopie uprawiane outdoor
Jeśli chodzi o uprawę na zewnątrz, łatwo jest porównać ją z uprawą indoor i dostrzec poważny potencjalny minus, a jest to brak konsekwencji. Podobnie jak w przypadku wina i innych złożonych produktów ogrodniczych, konopie uprawiane na zewnątrz mogą się znacznie różnić w zależności od sezonu wegetacyjnego. Przy stale rosnących pożarach, suszach, huraganach i innych intensywnych, nieprzewidywalnych zdarzeniach pogodowych, łatwo zrozumieć, dlaczego mogą być dobre i katastrofalne lata dla konopi uprawianych na zewnątrz. To przede wszystkim sprawia, że konopie uprawiane na zewnątrz są nieprzewidywalne, zwłaszcza w porównaniu z konopiami uprawianymi w pomieszczeniach.
Trzeba też wziąć pod uwagę klimat. Uprawa konopi na zewnątrz na tropikalnych Hawajach po prostu nie będzie tym samym procesem ani produktem, co ta sama odmiana uprawiana w Anglii. Okresy wegetacyjne mogą być krótkie lub długie, podobnie jak dni i nasłonecznienie mogą się znacznie różnić.
Mimo to niektórzy twierdzą, że ten indywidualny związek, jaki rośliny zewnętrzne mają z Ziemią i słońcem, czyni je wyjątkowymi i prawdopodobnie lepszymi. „Pozwalając roślinom robić swoje i po prostu upewniając się, że mają wystarczająco dużo pożywienia i wody, aby się rozwijać, możesz skończyć z niesamowitymi plonami” – twierdzi firma Geoflora Nutrients dostarczająca odżywki do konopi. „Wielu hodowców uważa nawet, że pąki uprawiane na zewnątrz smakują lepiej, ponieważ były uprawiane w świetle słonecznym”.
W rzeczywistości, podczas gdy pomysł, że marihuana uprawiana indoor jest uprawiana bardziej precyzyjnie i dlatego jest lepsza, jest jedną teorią, inni widzą wielką wartość w wykorzystaniu naturalnych elementów. „Outdoor ma złą reputację, ponieważ jest słaby lub nie tak soczysty w smaku jak indoor” – powiedziała magazynowi Forbes redaktorka Merry Jane, Mary Carreon.
W końcu moc niekoniecznie jest tym, co sprawia, że marihuana jest „najlepsza”. Niektórzy szukają smaku i aromatu. Podobnie jak w przypadku dobrego wina, wiele z tego zniuansowanego smaku może pochodzić z gleby i otoczenia, które mogą być przytłumione lub całkowicie nieobecne, gdy marihuana jest uprawiana w pomieszczeniach ze starannie kontrolowaną glebą.
Zarówno marihuana outdoor, jak i indoor są w stanie wyprodukować najlepsze zioło na ziemi. Konopie indyjskie są królem, jeśli chodzi o spójność, ponieważ pozbawiają środowisko prawie wszystkich zmiennych zewnętrznych. Uwalnia również gigantyczny ślad węglowy. Konopie uprawiane na świeżym powietrzu, chociaż są unikalne dla klimatu, w którym są kupowane, mogą oferować bardziej przyjazne dla środowiska i smaczne doznania, nawet jeśli może to być niespodzianką.