Moim ulubionym sposobem, aby cieszyć się drobnymi nasionkami w podróży jest dodanie ich do morelowych kulek. Kulki są łatwe do wykonania i można przechowywać je przez około dwa tygodnie w lodówce, w szczelnym pojemniku.
Składniki:
(Na około 24 kulek)
- 3 szklanki posiekanych suszonych moreli,
- 1 szklanka posiekanych daktyli,
- 1 szklanka łuskanych nasion konopi,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej bezglutenowego).
Przygotowanie:
Wyłóż blaszkę lub pojemnik papierem do pieczenia i odłóż na bok.
Zmiel wszystkie składniki w blenderze, masa powinna mieć konsystencję gęstej pasty. Z powstałej masy ulep w dłoniach kulki o wielkości orzecha włoskiego i układaj na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia, a następnie włóż na około 2 godziny do lodówki.
Uwaga: Ulepione pralinki możesz dodatkowo obtoczyć w łuskanych nasionach konopi.
PS. Nasiona konopi mogą również wzbogacić w białko pesto z bazylii oraz dodać orzechowy smak i zdrowe tłuszcze do sałatek
2 komentarze “Nasiona konopi wzbogacają morelowe kulki o białko”
Wypróbowane, pycha
🙂