To surowe danie jest pełne witamin, przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów.
Czas przygotowania : 10 minut.
Składniki:
270g brukselki,
40g rukoli,
1 pomarańcza,
1 awokado,
35g łuskanych nasion konopi,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy,
sól morska,
świeżo zmielony czarny pieprz.
1. Brukselki umyj i obierz z ciemnych liści, pokrój w cienkie talarki, a następnie umieść je w misce razem z rukolą. Obierz ze skórki oraz pokrój w kostkę pomarańczę i awokado i dodaj je do warzyw wraz z nasionami konopi.
2. Pozostałe składniki wymieszaj razem tworząc prosty sos vinaigrette, dopraw do smaku i dodaj do sałaki.
Wartości odżywcze:
kalorie (w jednej porcji): 271
białko: 7,7g
tłuszcze: 21,7g
tłuszcze nasycone: 3,2g
węglowodany: 17,6g
błonnik pokarmowy: 8,2g
cukry: 7,5g