Przepis na cukiniową lazanię z konopią

Składniki na 8 – 10 porcji:

5 średnich cukinii
1 łyżka soli
słoik sosu pomidorowego
pasta pomidorowa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 opakowanie sera mozzarella
1/2 szklanki łuskanych nasion konopi
2 duże jajka
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki świeżego rozmarynu

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść plastry cukinii wraz z solą w dużej misce, a następnie przenieś cukinię na duże sito, które ustawisz na misce, aby cukinia mogła uwolnić nadmiar wody. Następnie umieść sos pomidorowy oraz pastę pomidorową w średnim garnku. Postaw garnek na małym ogniu, lekko ogrzej i gotuj na wolnym ogniu aż do zagęszczenia, około 8 – 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Podczas gotowania sosu pomidorowego, rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj następnie cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Zdejmij z ognia i wystudź.

3. W malakserze umieść przysmażoną cebulę z czosnkiem, 1/2 opakowania sera, jajka, pieprz czarny oraz połowę łuskanych nasion konopi i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj rozmaryn i miksuj jeszcze chwilę.

4. Gdy z cukinii zejdzie nadmiar wody (po około 30 minutach), spłucz ją zimną wodą, a następnie przetrzyj każdy kawałek suchym ręcznikiem papierowym.

5. Wysmaruj dno naczynia sosem pomidorowym, rozłóż na nim plastry cukinii, a następnie posmaruj kremową mieszanką cebulową. Na warstwie cebulowej umieść sos pomidorowy, posyp łuskanymi nasionami konopi, rozłóż pozostały ser, a następnie powtórz warstwy używając pozostałych składników.

6. Przykryj naczynie folią i piecz przez około 40 minut. Aby ser lepiej się roztopił, zdejmij folię na ostatnie 10 minut pieczenia. Pamiętaj, aby przed podaniem schłodzić nieco danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © THCLand.pl - Czyli informacje na temat marihuany, konopi, cannabis.