Przepis na cukiniową lazanię z konopią


Składniki na 8 – 10 porcji:

5 średnich cukinii
1 łyżka soli
słoik sosu pomidorowego
pasta pomidorowa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 opakowanie sera mozzarella
1/2 szklanki łuskanych nasion konopi
2 duże jajka
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki świeżego rozmarynu

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść plastry cukinii wraz z solą w dużej misce, a następnie przenieś cukinię na duże sito, które ustawisz na misce, aby cukinia mogła uwolnić nadmiar wody. Następnie umieść sos pomidorowy oraz pastę pomidorową w średnim garnku. Postaw garnek na małym ogniu, lekko ogrzej i gotuj na wolnym ogniu aż do zagęszczenia, około 8 – 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Podczas gotowania sosu pomidorowego, rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj następnie cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Zdejmij z ognia i wystudź.

3. W malakserze umieść przysmażoną cebulę z czosnkiem, 1/2 opakowania sera, jajka, pieprz czarny oraz połowę łuskanych nasion konopi i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj rozmaryn i miksuj jeszcze chwilę.

4. Gdy z cukinii zejdzie nadmiar wody (po około 30 minutach), spłucz ją zimną wodą, a następnie przetrzyj każdy kawałek suchym ręcznikiem papierowym.

5. Wysmaruj dno naczynia sosem pomidorowym, rozłóż na nim plastry cukinii, a następnie posmaruj kremową mieszanką cebulową. Na warstwie cebulowej umieść sos pomidorowy, posyp łuskanymi nasionami konopi, rozłóż pozostały ser, a następnie powtórz warstwy używając pozostałych składników.

6. Przykryj naczynie folią i piecz przez około 40 minut. Aby ser lepiej się roztopił, zdejmij folię na ostatnie 10 minut pieczenia. Pamiętaj, aby przed podaniem schłodzić nieco danie.

nasiona marihuany, nasiona konopi, sklep

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


olej cbd, konopny, cbd, thc