Kieszonki z hummusem z nasion konopi

Te odżywcze kieszonki są idealną propozycją na obiad lub jako przekąska

Przepis podzielony jest na etapy. Zacznij od zrobienia hummusu, który oparty jest na ciecierzycy i nasionach konopi.

ba-przepis-na-kieszonki-z-nasionami-konopi

Nasiona konopi pochodzą od rośliny cannabis sativa (konopia siewna), zawierają duże ilości białka, błonnika oraz kwasów tłuszczowych. Pasują one również jako baza do hummusu, ponieważ cechują się orzechowym smakiem.

Kolejnym krokiem będzie wykonanie sałatki, z ogórkiem i pomidorem. Ostatnim krokiem będzie połączenie dwóch poprzednich, w celu utworzenia pysznych kieszonek.

Składniki na hummus:
– 1½ szklanki ciecierzycy (moczona przez noc),
– 2 łyżeczki czosnku,
– 2½ szklanki wody,
– 4 łyżki nasion konopi,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– ¼ łyżeczki soli,
– ¼ łyżeczki pieprzu.

1. Umieść ciecierzycę w dużym garnku z dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ciepło, a następnie gotuj ciecierzycę przez 60 minut. Po ugotowaniu odcedź i poczekaj około 30 minut aż wystygnie.
2. Zmiksuj za pomocą blendera wszystkie składniki, aż masa będzie gładka i kremowa.

Składniki na sałatkę:
– ½ szklanki posiekanego ogórka,
– ½ szklanki posiekanego pomidora,
– ¼ szklanki posiekanej czerwonej papryki,
– ¼ szklanki posiekanej pietruszki,
– 2 łyżki szczypiorku,
– 2 łyżki soku z cytryny.

1. Umieść wszystkie składniki w misce, a następnie dokładnie wymieszaj.

Składniki na kieszonki:
– hummus z nasion konopi i ciecierzycy,
– sałatka pomidorowo ogórkowa,
– 2 pełnoziarniste połówki pity,
– nasiona konopi do posypania.

1. Wypełnij każdą pitę ½ szklanki sałatki oraz ⅓ szklanki hummusu.
2. Przed podaniem posyp nasionami konopi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © THCLand.pl - Czyli informacje na temat marihuany, konopi, cannabis.