Upewnij się, że posiadasz arkusze pergaminu do pieczenia nieco większe niż 8×8. Możesz owinąć batony pojedynczo w papier pergaminowy lub bibułki. Przechowuj schłodzone, aż będą gotowe do zjedzenia.
Ilość porcji: 16 batoników
Składniki:
• 2 szklanki płatków owsianych
• ⅓ szklanki mąki bezglutenowej
• ⅓ szklanki łuskanych nasion konopi
• ½ łyżeczki gumy guar
• ¼ łyżeczki soli
• 6 łyżek oleju kokosowego
• 6 łyżek nektaru kokosowego
• ¼ szklanki suszonej żurawiny
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Wyłóż blaszkę lub pojemnik pergaminem do pieczenia.
3. Wymieszaj suche składniki. Płatki owsiane, mąkę, nasiona konopi, guma guar, sól w dużej misce.
4. Roztop olej kokosowy i nektar kokosowy, a następnie połącz. Przelej do suchych składników.
5. Dodaj suszoną żurawinę.
6. Przełóż ciasto na przygotowaną blaszkę i wygładź równomiernie.
7. Piecz przez 25 minut.
8. Przenieś do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce na godzinę przed pocięciem na 16 batonów.
9. Smacznego!