Ten koktajl bogaty jest w witaminę C, potas, magnez oraz inne składniki odżywcze. Dzisiejszy przepis opiera się na ananasie (który jest bogaty w witaminę C, pomaga w zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych), bananach (dostarczają potas i magnez), awokado (bogate w potas oraz błonnik) oraz łuskanych nasionach konopi. Łuskane nasiona konopi pochodzą z roślin Cannabis Sativa, są bogate w błonnik, białka i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Łuskane nasiona konopi pomagają w trawieniu oraz obniżają poziom cholesterolu. Białko, które zawierają pomaga m.in. w utrzymaniu zdrowych kości oraz pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co wyróżnia je pośród innych roślinnych źródeł białka i stawia na równi z mięsem, nabiałem, czy rybami. Powinny nimi również zainteresować się osoby, które chcą schudnąć, ponieważ nasiona zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten zapewnia uczucie sytości, reguluje pracę układu pokarmowego i zmniejsza ochotę na podjadanie. Łuskane nasiona konopi wpływają również na poprawę kondycji skóry, włosów oraz paznokci.
Składniki:
1 szklanka mleka konopnego
¾ szklanki pokrojonego, mrożonego ananasa
½ dojrzałego awokado
1 świeży lub mrożony banan
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1 łyżka łuskanych nasion konopi
Włóż wszystkie składniki podane w przepisie do blendera i zmiksuj na gładką, kremową masę. Przelej koktajl do szklanki i posyp szczyptą nasion konopi. Podawaj od razu. Smacznego 🙂
Co sądzisz o tym koktajlu? Czy masz jakiś inny ulubiony przepis na koktajl z użyciem łuskanych nasion konopi?
3 komentarze “Przepis na pyszny koktajl konopny”
Muszę spróbować, pycha!
Czym różnią się łuskane nasiona konopi od niełuskanych? Czy jest jakaś różnica których użyję?
Zielono mi hehe 😀