Przepis na ciasto konopne, do którego potrzebujesz tylko SZEŚĆ składników oraz jest szybkie i łatwe do zrobienia.
Nasiona konopi są doskonałym źródłem wegańskiego białka (zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy), błonnika i kwasów tłuszczowych (omega 3 i omega 6).
Dodatkowo dostarczają witaminy, minerały i antyoksydanty. Dostarczają energii, stabilizują apetyt, poprawiają trawienie.
Zaledwie trzy łyżki stołowe nasion konopi dostarczają 10g białka, 3g błonnika, 3g węglowodanów. Ta porcja zapewnia mnóstwo naturalnych minerałów i witamin, takich jak mangan, magnez, fosfor, tiamina, cynk, wapń, B6, kwas foliowy, ryboflawiny.
Konopie są również naturalnie bezglutenowe i wolne od alergenów, takich jak nabiał czy soja. To sprawia, że są popularne nie tylko jako dodatek do deserów, ale także do wszystkiego – od płatków i pieczywa poprzez sałatki i koktajle.
Chociaż technicznie należą do rodziny orzechów, a jedzone na surowo w smaku przypominają słonecznik.
Dlaczego więc mamy nie korzystać z tych dobrodziejstw jakie dają nam nasiona konopi?
Oto przepis na surowe ciasto brownie z ich użyciem.
Potrzebujesz:
- 2½ uncji surowych, obranych nasion konopi,
- ½ szklanki surowych, niesolonych orzechów włoskich,
- ½ szklanki surowego kakao w proszku,
- ¼ łyżeczki soli morskiej,
- 24 posiekane i wypestkowane daktyle,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatek daktyli naturalnie osłodzi ciasto, które są również świetnym źródłem błonnika, potasu, magnezu.
2 komentarze “Sześcio-składnikowe konopne brownie bez pieczenia”
Surowe ciasto? Niemożliwe 😀 😀
Polecamy wypróbować przepis 🙂 Warto!