Jest to świetny pomysł na odżywcze śniadanie. Może być wykonane z wyprzedzeniem, przechowywane w lodówce i ponownie odgrzane następnego ranka.
Składniki:
- ¾ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- ½ szklanki posiekanych orzechów pekan,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli morskiej,
- 1 ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie),
- 1 łyżka nasion konopi,
- 2 szklanki mleka migdałowego,
- ⅓ szklanki syropu klonowego,
- 2 ½ łyżki roztopionego, chłodnego masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 – 2 banany pokrojone w kostkę,
- rodzynki, suszone wiśnie, płatki kokosowe (opcjonalne dodatki).
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Połącz w misce płatki owsiane, orzechy pekan, proszek do pieczenia, sól, cynamon, nasiona chia oraz nasiona konopi.
3. W innej misce wymieszaj mleko migdałowe, syrop klonowy, masło, jajka, wanilię, banany.
4. Wlej płynne składniki do suchych i mieszaj aż do połączenia.
5. Przełóż powstałą masę do naczynia żaroodpornego i piecz przez godzinę. (Każdy piekarnik działa inaczej, dlatego też sprawdź po ok. 50 minutach i upewnij się, że się nie przypala zbyt szybko).
6. Wyjmij z piekarnika i umieść na blacie, aby nieco ostygła.
7. Podawaj z rodzynkami, suszonymi wiśniami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
6 komentarzy “Pieczona owsianka bananowa z ekstra dodatkiem konopi”
Dzięki, muszę spróbować
w takiej wersji jeszcze nie jadłam
Polecamy!
Brzmi pysznie!
Nie tylko brzmi 🙂
Ile porcji wychodzi z przepisu?
4-5… Chociaż jest tak pyszne, że trzeba się powstrzymywać, żeby nie zjeść samemu 😀