Cukiniowy makaron z pesto z bazylii i nasion konopi


makaron-surowy-z-cukini

Zwiększ spożycie warzyw włączając w swoją dietę ten prosty przepis na makaron i pesto z bazylii i nasion konopi.

Do wykonania makaronu potrzebujesz spiralizera. Spiralizer jest tanim narzędziem obracającym warzywo poprzez jeden z wybranych przez nas noży, który tnie warzywa na bardzo długie, zakręcone wstążki (cieńsze lub grubsze, zależnie od wybranego przez nas ostrza). Możesz użyć go do utworzenia „makaronu” z cukinii (tak jak zrobisz to w tym przepisie), jak również z marchewki, pasternaku, buraka, ogórka, czy jabłek, gruszek itp.

Składniki:
(Przepis na cztery porcje)

* na makaron:
8 cukiń
1 duży posiekany pomidor

*na pesto
4 szklanki bazylii
4 szklanki szpinaku
1 szklanka drobno posiekanej cukinii
1 szklanka nasion konopi
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków drożdżowych
4 duże szczypty pieprzu cayenne
1 łyżka oliwy lub oleju z konopi
sól różowa himalajska do smaku

1. Przed rozpoczęciem robienia makaronu z cukinii najpierw ją obierz.
2. Następnie użyj spiralizera, aby utworzyć makaron.
3. Umieść makaron z cukinii w misce, a następnie wymieszaj z posiekanymi pomidorami i odłóż na bok.
4. Umieść bazylię, szpinak i cukinię w blenderze i blenduj do uzyskania drobno zmielonych składników.
5. Dodaj nasiona konopi i czosnek, a następnie znowu blenduj.
6. Dodaj płatki drożdżowe, pieprz cayenne, olej konopny lub oliwę z oliwek oraz sól, a następnie blenduj po raz ostatni.
7. Zaraz przed podaniem wymieszaj pesto z makaronem.
8. Podziel makaron na porcję i posyp każdą z nich ekstra porcją nasion konopi.
9. Jeżeli coś zostanie niezjedzone to możesz przechowywać oddzielnie makaron i pesto w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce maksymalnie do trzech dni.

nasiona marihuany, nasiona konopi, sklep

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


olej cbd, konopny, cbd, thc