Przemień nasiona konopi w (nie tak) karygodną przyjemność z tym przepisem!
Nasiona konopi mają orzechowy smak, który sprawia, że staja się one świetną samodzielną przekąską.
Nawet jeśli jesteś wyłącznie zainteresowany w dostarczanie swojemu organizmowi białka, błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie ma nic złego w podjadaniu sobie tej przekąski.
Jak nam się wydaje, większość ludzi wybiera dodawanie nasion konopi do potraw takich jak zupy, sałatki, sosy i różne pieczone potrawy. Ale są one również świetne dla zaakcentowania ulubionych deserów. Jeżeli jesteś fanem arachidowych i czekoladowych deserów, powitasz nasiona konopi w czekoladzie z otwartymi ramionami.
Jeśli kochasz orzechowe i czekoladowe desery, ale jesteś uczulony na orzechy, na pewno będziesz szczęśliwy, gdy uświadomimy Cię, że nasiona konopi są HYPOALERGICZNE.
Nasiona konopi w czekoladzie są bardzo łatwe do wykonania – ale musisz to zaplanować wcześniej, ponieważ przed podaniem muszą one poleżeć chwilę w zamrażarce.
Składniki:
(na 6 porcji)
2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej – zależnie od Twoich preferencji),
2 szklanki nasion konopi.
1. Zacznij od pocięcia lub połamania czekolady na małe kawałki.
2. Nalej do garnka wrzącej wody (mniej więcej do połowy jego pojemności), a następnie połóż na wodzie miskę, w której umieść połamane kawałki czekolady.
3. Mieszaj do całkowitego roztopienia czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Umieść nasiona konopi w osobnym naczyniu.
5. Wlej około połowę roztopionej czekolady do naczynia z nasionami konopi i mieszaj dokładnie.
6. Wykorzystaj swoje ręce lub łyżkę, aby wyjąć pokryte czekoladą nasiona konopi i oddziel je od siebie.
7. Ułóż pokryte czekoladą nasiona na wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu.
8. Umieść pojemnik w zamrażalniku na około 60 minut.
Uwaga: Lubisz soloną czekoladę? Jeżeli tak, po prostu posyp pokryte czekoladą nasiona konopi solą himalajską zaraz przed umieszczeniem ich w zamrażalniku.