Zastępowanie mlekiem konopnym tradycyjnego mleka sprawia, że kawa jest również rekomendowana dla wegan, jako super – zdrowe konopne latte.
Latte składa się z espresso, spienionego mleka i mlecznej pianki. Dla tych, którzy omijają mleczarnie, czy to ze względu na ograniczenia żywieniowe, czy wybór, ten przepis z pewnością posłuży jako pyszna alternatywa dla tradycyjnego latte wykonywanego na mleku krowim.
Mleko konopne, które robi się poprzez uprzednie moczenie nasion konopi, a następnie miksowanie z wodą i oddzielenie, jest doskonałym źródłem składników odżywczych, takich jak magnez, wapń, beta – karoten, błonnik, żelazo, potas, fosfor, niacyna, tiamina, ryboflawina. Ponadto zawiera ono idealny stosunek 3:1 kwasów tłuszczowych omega – 6 i omega – 3 oraz zawiera wszystkie 10 aminokwasów, co czyni je pełnowartościowym źródłem białka.
A poza tym, nie zapominajmy, że mleko konopi ma orzechowy smak, który czyni nasze latte naprawdę niezapomnianym napojem!
Składniki:
– 4 szklanki ulubionej kawy parzonej
– 1 szklanka mleka z konopi
– 1 łyżeczka kakao lub cynamonu
1. Podgrzej mleko konopne w rondlu na średnim ogniu. Mleko zacznie bulgotać na brzegach, jednak nie pozwól mu dojść do wrzenia. Gdy zauważysz pęcherzyki na bokach, zdejmij je z ognia.
2. Użyj miksera lub spieniacza do ubicia ciepłego mleka, zwiększając prędkość stopniowo, wraz z coraz większym gęstnieniem mleka. Kontynuuj spienianie aż do uzyskania pożądanej gęstości mlecznej piany.
3. Zaparz cztery filiżanki ulubionej kawy.
4. Wypełnij kubki w ⅓ kawą.
5. Dolej do niej mleka wciąż pozostawiając ¼ wolnego kubka.
6. Użyj łyżki do nakładania spienionego mleka na górze latte.
7. Posyp wierzch kawy kakao lub cynamonem i podawaj natychmiast.