Szarlotka z marihuaną (ciasto idealne, podawane zwłaszcza na ciepło z gałką lodów)

a-to-przepis-na-szarlotke-z-thc

Składniki na spód:

3 ¼ szklanki mąki
I łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 lub 2 szklanki zimnego masła THC
5 do 6 łyżek zimnej wody

Składniki na wypełnienie:

3 kg jabłek
3¼ szklanki brązowego cukru
3 łyżki mąki pszennej
3¼ łyżeczki mielonego cynamonu
Szczypta soli
Jedna łyżeczka cukru pudru
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jedno duże jajko
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny

1. Zacznij od przesiania mąki, cukru i soli do miski. Następnie dodaj do mieszanki zimne masło THC. Ucieraj masło z suchymi składnikami razem przez kilka minut.
2. Dodaj trochę zimnej wody i delikatnie zagnieć ciasto rękoma, aż mieszanka będzie odsuwać się od boków miski. Następnie podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą od drugiej (większa na spód, mniejsza część na górę) i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut, w folii spożywczej. Rozgrzej piekarnik, rozwałkuj ciasto równomiernie i umieść w blasze.
3. Obierz jabłka, pokrój i dodaj świeży sok z cytryny, brązowy cukier i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj pozostałą mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i szczyptę soli. Dodaj suchą mieszankę do jabłek i dobrze wymieszaj. Odłóż jabłka na bok na około 10 minut.
4. Wypełnij blaszkę jabłkami, a całość zwieńcz drugą, mniejszą częścią ciasta i delikatnie dociśnij. Weź widelec i nakłuj od góry, a także udekoruj nim krawędzie.
5. Ubij jajko z łyżką wody i wysmaruj szczyt ciasta hojnie. Posyp cukrem i schłodź w lodówce przez około 20 minut. Następnie umieść w piekarniku i piecz przez około 20 minut, a potem w mniejszej temperaturze przez kolejne 20 minut.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © THCLand.pl - Czyli informacje na temat marihuany, konopi, cannabis.