Składniki do pieczonych warzyw:
• 1 łyżka octu balsamicznego,
• 1 łyżeczka oleju kokosowego,
• 1 średni słodki ziemniak pokrojony w kostkę,
• 1 szklanka różyczek kalafiora,
• 3 ząbki pieczonego czosnku,
• sól,
• 1 kostka masła.
Składniki na zupę:
• pieczone warzywa (patrz wyżej),
• 1 cebula pokrojona w kostkę,
• 1 pokrojona marchew,
• 1 pasternak pokrojony w plastry,
• ½ szklanki posiekanej żółtej papryki,
• ¾ szklanki czerwonej soczewicy,
• 3 szklanki bulionu warzywnego,
• 1 szklanka wody,
• 1 łyżka octu jabłkowego,
• 1 łyżka sosu Tamari lub Bragga,
• 1 łyżka nasion kolendry,
• 2 łyżeczki nasion kminku,
• 1 łyżeczka kurkumy,
• 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
• ¼ szklanki łuskanych nasion konopi.
Przygotowanie:
1. Zacznij od pieczenia warzyw.
2. Dodaj słodkie ziemniaki, kalafior, czosnek do miski i wymieszaj z olejem kokosowym, octem balsamicznym i odrobiną soli.
3. Umieść na blasze i piecz w piekarniku w 200°C.
4. Pod koniec do warzyw dodaj masło.
5. Kiedy warzywa będą gotowe wyjmij je z piekarnik o odstaw na bok.
6. W międzyczasie zeszklij cebulkę w dużym garnku.
7. Dodaj bulion warzywny, a następnie marchew, pasternak i żółtą paprykę.
8. Dodaj pozostałe upieczone warzywa i czosnek, a także dodatkową sól do smaku.
9. Doprowadź zupę do wrzenia i dodaj soczewicę, ocet jabłkowy, sos bragga/tamari, kminek, nasiona kolendry, kurkumę i płatki drożdżowe.
10. Przykryj i gotuj, aż wszystkie warzywa i soczewica będą miękkie. Dodaj dodatkową wodę, jeśli to konieczne.
11. Gdy zupa będzie gotowa, lub też przed podaniem – dodaj łuskane nasiona konopi, a następnie zblenduj za pomocą miksera lub ręcznego blendera.
12. W razie potrzeby dodaj trochę wody w celu ułatwienia mieszania.
Uwagi: Resztki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.