Składniki:
• 3 szklanki mieszanki mrożonych jagód,
• 4 łyżki miodu,
• 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego,
• 1½ szklanki zwykłego jogurtu greckiego,
• ¼ szklanki mleka migdałowego,
• ⅔ szklanki przygotowanej granoli,
• ¼ szklanki plus 1 łyżka łuskanych nasion konopi.
Przygotowanie:
1. W małym rondelku połącz jagody i 2 łyżki miodu. Umieść rondelek na średnim ogniu i doprowadź mieszankę do wrzenia, często mieszając. Niech jagody się gotują aż ich konsystencja będzie gęsta i lepka – około 8-10 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj z ekstraktem waniliowym, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.
2. W małej misce wymieszaj jogurt grecki, mleko migdałowe i pozostały miód. Możesz dodać więcej miodu, jeżeli chcesz aby lody były słodsze.
3. Umieść granolę w małej misce i wymieszaj ją z ¼ szklanki łuskanych nasion konopi i ¼ mieszanki jogurtowej.
4. Małą łyżką, podziel pozostałe nasiona konopi w dolnej części formy na lody i przykryj mieszanką jogurtu. Kontynuuj układanie warstw do samej góry, aż formy będą wypełnione.
5. Umieść wypełnione foremki w zamrażarce i pozostaw na co najmniej 6 godzin lub całą noc.
Uwaga: Aby wyjąć lody z foremki umieść je w gorącej wodzie na kilka sekund!