Piernik z solonym karmelem, czekoladą i nasionami konopi


Składniki:

1. Na solony karmel:
• 1 szklanka daktyli
• wrzątek (tyle, aby w pełni zanurzyć daktyle)

2. Na spód ciasta:
• 1/3 szklanki łuskanych nasion konopi
• 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
• 3 łyżki nasion lnu
• 1/4 szklaki roztopionego oleju kokosowego
• 1/4 szklanki solonego karmelu (przepis poniżej)
• 3 łyżeczki soli

3. Na ciasto:
• 2 łyżki masła migdałowego
• 1 1/2 szklanki ciecierzycy
• 8 daktyli, namoczonych w 1/2 szklanki wrzątku
• 8 świeżych daktyli
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 2 łyżki melasy
• 2 łyżki łuskanych nasion konopi
• 2 łyżki świeżego imbiru
• 1 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka świeżej gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 szklanka mąki kokosowej

4. Na czekoladę:
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki kakao w proszku
• 1 łyżka syropu klonowego

1. Rozpocznij od zrobienia solonego karmelu. Odmierz 1 szklankę daktyli i zalej ją wrzątkiem do pełnego zanurzenia daktyli. Mocz daktyle przez 2-3 godziny, albo całą noc. Powinny one być naprawdę papkowate i rozpadające się. Korzystając z blendera, zblenduj daktyle razem z wodą, aż będą gładkie i podobne do karmelu. Dodawaj po 1 łyżeczce soli, sprawdzając smak i dodając soli do pożądanego smaku.
2. W celu wykonania bazy, umieść łuskane nasiona konopi, płatki owsiane, len oraz olej kokosowy w blenderze i miksuj do połączenia. Dodaj karmel i zmiksuj ponownie. Umieść w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w zamrażarce.
3. Przechodząc do wykonania ciasta, w blenderze umieść ciecierzycę, masło migdałowe, namoczone daktyle wraz z wodą, świeże daktyle, roztopiony olej kokosowy oraz melasę. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, łuskane nasiona konopi i znowu blenduj. Mieszanka powinna być konsystencji mokrego ciasta, które można trzymać w ręce. Jeśli to konieczne, dodaj więcej maki kokosowej. Kiedy formujesz ciasto, wyjmij spód do ciasta z zamrażarki i ułóż na nim równomiernie ciasto. Umieść w zamrażarce na 3-4 godziny i wyjmij. Kiedy ciasto będzie gotowe, pokrój je na kwadraty.
4. Przygotuj czekoladę poprzez umieszczenie wszystkich składników w garnku na małym ogniu. Mocz zimne ciasto w gorącej czekoladzie i ustawiaj na tacy. Podawaj natychmiast lub przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.

nasiona marihuany, nasiona konopi, sklep

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


olej cbd, konopny, cbd, thc