Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Gotowe w: 45 minut
Domowa granola smakuje znacznie lepiej niż ta kupowana w sklepie i można ją utworzyć zgodnie ze swoimi upodobaniami! Ten przepis jest naszą ulubioną wersją, ale nie wahaj się go zmieniać: zamiast pekanów możesz dodać orzechów włoskich, rodzynek zamiast suszonych czereśni, a także kardamonu lub gałki muszkatołowej zamiast cynamonu.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki suszonych wiśni
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oleju canna – kokosowego
2 łyżki miodu
3 łyżki nasion konopi
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
2. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dobrze wymieszaj. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu lub cynamonu.
3. Rozprowadź granolę w jednej warstwie na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
4. Piecz mieszając co 10 minut, aż granola nabierze złotego koloru, a zajmie to około 30 minut.
5. Niech granola ostygnie na blasze do pieczenia – będzie miękka po wyjęciu, ale gdy ostygnie stanie się przyjemnie chrupiąca.