Roślina cannabis jest jedną z najstarszych substancji wykorzystywanych przez człowieka.
Marihuana zawiera duże ilości tetrahydrokannabinolu (THC), który w przypadku niewłaściwego stosowania lub nadużywania może prowadzić do uzależnienia. W przeciwnym razie właściwe i umiarkowane stosowanie marihuany jest korzystne nie tylko ze względu na właściwości medyczne, ale również jako doskonały składnik wielu receptur.
• Wykorzystanie przemysłowe
Oprócz obecnej renomy przemysłu spożywczego marihuany, taka substancja również zyskuje popularność w sektorze przemysłowym. Gdy uprawia się ją w przemyśle, marihuana jest powszechnie określana jako konopia o niskim stężeniu THC i odpowiednia jest do wielu zastosowań. Nasiona konopi są zwykle miażdżone, a kolejno wykorzystywane w żywności, olejach i produktach kosmetycznych. Włókna konopi są natomiast stosowane do produkcji lin, tkanin i papieru.
• Do celów spożywczych
W niektórych krajach roślina konopi uprawiana jest głównie w celach spożywczych. Nasiona są szczególnie bogate w białko, oleje, lanolinę i kwasy linolenowe, które są równie idealne do celów żywieniowych. Nasiona konopi są najbardziej rozpowszechnionymi i widocznymi produktami konopi, które są dostępne i sprzedawane legalnie. W miejscach, gdzie legalność nie jest problemem, marihuana jest również stosowana jako lek lub leczenie konkretnych chorób.
• Fakty żywieniowe
Marihuana jako roślina, która istnieje na świecie już ponad 3 miliony lat, posiada również odpowiednią wartość odżywczą.
Nasiona konopi mogą być spożywane w całości, lub bez łupki, w proszku lub w postaci ekstraktu. Z nasion można również wytworzyć olej, który nie posiada tłuszczów trans oraz są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Mogą być stosowane jako sos w sałatkach, składnik pieczywa, ciast, batoników proteinowych, płatków śniadaniowych, piwa, masła i tak dalej.
Ogólna zawartość białka w nasionach konopi wynosi 35 procent, podobnie jak soja. Konopia posiada więcej białka niż orzechy, mięso, produkty mleczne, inne nasiona, ryby lub drób. Białko zawarte w konopiach jest również lekkostrawne, działa jako prekursor kluczowych składników organizmu, takich jak przeciwciała, hemoglobina i hormony.
• Rosnąca sprzedaż artykułów spożywczych z cannabis
Sprzedaż żywności z marihuaną oraz konopią rośnie z roku na rok. Marihuana wysoce zalecana jest do spożywania w produktach spożywczych jako zamiennik palenia, ponieważ palenie może zaostrzać astmę, czy powodować przewlekłe zapalenie oskrzeli.
Marihuana sprzedawana jest w wielu miejscach w produktach takich jak ciastka, ciasta, cukierki, miód, lody, a nawet sosy. Z pewnością przemysł spożywczy marihuany rozwijać się będzie i kwitnąć, a my trzymamy mocno za to kciuki!