Zwiększ spożycie warzyw włączając w swoją dietę ten prosty przepis na makaron i pesto z bazylii i nasion konopi.
Do wykonania makaronu potrzebujesz spiralizera. Spiralizer jest tanim narzędziem obracającym warzywo poprzez jeden z wybranych przez nas noży, który tnie warzywa na bardzo długie, zakręcone wstążki (cieńsze lub grubsze, zależnie od wybranego przez nas ostrza). Możesz użyć go do utworzenia „makaronu” z cukinii (tak jak zrobisz to w tym przepisie), jak również z marchewki, pasternaku, buraka, ogórka, czy jabłek, gruszek itp.
Składniki:
(Przepis na cztery porcje)
* na makaron:
8 cukiń,
1 duży posiekany pomidor.
*na pesto
4 szklanki bazylii,
4 szklanki szpinaku,
1 szklanka drobno posiekanej cukinii,
1 szklanka nasion konopi,
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
1 łyżeczka płatków drożdżowych,
4 duże szczypty pieprzu cayenne,
1 łyżka oliwy lub oleju z konopi,
sól różowa himalajska do smaku.
1. Przed rozpoczęciem robienia makaronu z cukinii najpierw ją obierz.
2. Następnie użyj spiralizera, aby utworzyć makaron.
3. Umieść makaron z cukinii w misce, a następnie wymieszaj z posiekanymi pomidorami i odłóż na bok.
4. Umieść bazylię, szpinak i cukinię w blenderze i blenduj do uzyskania drobno zmielonych składników.
5. Dodaj nasiona konopi i czosnek, a następnie znowu blenduj.
6. Dodaj płatki drożdżowe, pieprz cayenne, olej konopny lub oliwę z oliwek oraz sól, a następnie blenduj po raz ostatni.
7. Zaraz przed podaniem wymieszaj pesto z makaronem.
8. Podziel makaron na porcję i posyp każdą z nich ekstra porcją nasion konopi.
9. Jeżeli coś zostanie niezjedzone to możesz przechowywać oddzielnie makaron i pesto w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce maksymalnie do trzech dni.