Chlebek bananowy jest smaczny, a super łatwy przepis na ciasto zachwyca wszystkich – połączenie składników zajmuje tylko około 10 minut. Najtrudniejszym zadaniem jest poczekanie aż wystygnie po wyjęciu z piekarnika!
Składniki:
– 4 bardzo dojrzałe banany (wybierz takie z ciemnymi plamkami),
– 1 szklanka cukru brązowego,
– 1 łyżka miodu,
– 1 jajko,
– 1½ szklanki mąki,
– ¾ szklanki łuskanych nasion konopi,
– ¼ szklanki roztopionego masła,
– 1 łyżeczka soli,
– ½ łyżeczki wanilii,
– ½ łyżeczki cynamonu,
– ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
opcjonalnie: ½ szklanki jednego z następujących dodatków: rodzynki, suszona żurawina, płatki czekoladowe, posiekane orzechy (możesz wybrać jeden lub dorzucić wszystkie!).
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Umieść banany w dużej misce i rozgnieść je dokładnie widelcem.
3. Do miski dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
4. Przelej ciasto do natłuszczonej blaszki i piecz przez około godzinę, aż górna warstwa będzie złoto-brązowa, a patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.