Te ciasteczka to skrzyżowanie brownie z ciasteczkami, z miękkim wnętrzem i skorupką z cukru pudru tworzącą marszczoną konstrukcję.
Składniki:
(Przepis na około 60 ciasteczek)
1⅓ szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady lub czekoladowych płatków
¼ szklanki niesolonego masła
¼ szklanki masła konopnego
⅔ szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki wanilii
2 łyżeczki proszku espresso (opcjonalnie)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1⅔ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru (na koniec)
Krok 1:
Zacznij od nastawienia piekarnika na 160°C. Czekoladę oraz masło konopne roztop w małym rondelku lub kuchence mikrofalowej. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do uzyskania spoistej konsystencji.
Krok 2:
W osobnej misce wymieszaj cukier, jajka, wanilię oraz proszek espresso. Następnie wymieszaj z czekoladową miksturą, a na koniec dodaj suche składniki (proszek do pieczenia, sól, mąkę). Odstaw ciasto na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto musi być twarde.
Krok 3:
Umieść około 1 szklanki cukru pudru w płytkiej misce. Używając miarki do ciasteczek lub łyżki wydrąż kawałek ciasta wielkości łyżki. Powrzucaj kulki z ciasta do miski. Umieść tylko kilka naraz, aby zapobiec sklejaniu. Kiedy już będą dobrze pokryte cukrem pudrem, umieść je na lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Krok 4:
Piecz ciasteczka przez 10-12 minut, obracając blachę w połowie czasu pieczenia. W Twojej kuchni będzie unosił się aromat czekolady, a ciasteczka urosną dwukrotnie! Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól ostygnąć. Smacznego!
Komentarz do “Marszczone świąteczne ciasteczka czekoladowe z konopią”
Super przepis, wyglądają nieziemsko