Składniki na ciasto:
3/4 szklanki waniliowego mleka migdałowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 szklanka mąki z ryżu brązowego
1/2 szklanki mąki migdałowej (lub kokosowej)
1/4 szklanki białka konopnego (może być o smaku waniliowym)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1/4 szklanki syropu z agawy
2 łyżeczki wanilii
1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
1 łyżeczka stewii
1/4 szklanki jogurtu kokosowego
Składniki na lukier waniliowy:
1/4 szklanki oleju kokosowego
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki (w zależności od pożądanej konsystencji) mleka migdałowego
1 łyżeczka wanilii
Ciasto:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę foremkami na babeczki.
2. Wymieszaj mleko migdałowe i ocet jabłkowy, a następnie odłóż na bok..
3. Wymieszaj mąki, białko, proszek do pieczenia, sodę, gumę, sól w dużej misce.
4. Dodaj olej z pestek winogron, syrop z agawy, wanilię, ekstrakt z cytryny i stewie. Wymieszaj z mieszanką mleka migdałowego aż płyn zostanie wchłonięty, a ciasto gładkie.
5. Wymieszaj z jogurtem.
6. Rozlej ciasto równomiernie w foremkach, do 2/3 wysokości.
7. Piecz przez 15 – 16 minut. Wystudź przed polukrowaniem (10 minut to minimum).
Lukier:
1. Rozpuść olej kokosowy.
2. Dodaj do miseczki 1/4 cukru, wanilię oraz 2 łyżki mleka migdałowego.
3. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji
4. Dodaj cukier puder powoli mieszając i dodając pozostałe mleko migdałowe.