Masz automat do wypieku chleba? Musisz spróbować tego przepisu na chleb konopny!
Uniknij spożywania cukru i konserwantów, które można znaleźć w sklepowych chlebach, przyrządzając chleb według naszego przepisu.
Pieczenie chleba to o wiele więcej – możesz kontrolować składniki. Większość chlebów dostępnych w sklepach zawiera dużą ilość cukru, sodu oraz innych nieznanych nam dodatków. Robienie swojego własnego chleba jest również często tańsze niż kupowanie go.
Jest to stosunkowo prosty proces. Wszystko czego potrzebujesz to automat do wypieku chleba oraz zwykła blaszka do pieczenia.
Nasz przepis bazuje na mące z konopi oraz ziarenkach konopi pochodzących z roślin Cannabis Sativa, które są bogate w białko, które wspomaga budowę i regenerację tkanek, błonnik – który obniża poziom cholesterolu i kwasy tłuszczowe, które mają właściwości przeciwzapalne oraz poprawiają kondycję włosów, skóry, paznokci.
Nasiona konopi pochodzą bezpośrednio od roślin. Mąka zaś produkowana jest poprzez usuwanie oleju z nasion, a następnie mielenie produktu ubocznego, nazywanego potocznie „ciastem konopnym”, z którego powstaje mąka. Mąka konopna jest bezglutenowa, co oznacza, że nie rośnie podczas pieczenia, a w związku z tym musi być zmieszana z innego rodzaju mąką podczas produkcji chleba. Obydwa produkty można znaleźć w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.
Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, jednak należy pamiętać, że wykonanie go zajmie trochę czasu (około trzech do czterech godzin). To dobry pomysł, gdy masz coś do zrobienia w domu, powiedzmy na przykład w weekendowe popołudnie.
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 1 ½ szklanki mąki konopnej,
- 1½ szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki miodu (lub więcej, jeżeli preferujesz słodszy chleb),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki droższy,
- ¼ szklanki nasion konopi,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Dodaj wodę, mąkę z konopi, mąkę pszenną, miód, oliwę z oliwek, sól, drożdże do automatu do wypieku chleba. Kiedy urządzenie wyemituje sygnał dodaj nasiona konopi. Po zakończeniu cyklu przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Za pomocą rąk nadaj masie podłużny kształt i ułóż na metalowej blaszce do pieczenia. Odstaw na 60 minut, aby wyrosło.
Rozgrzej piekarnik do 160°. Umieść blaszkę w piekarniku i piec około 60 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostudzenia zanim pokroisz.
Należy pamiętać, że chleb, który wyrabiamy w domu nie zawiera konserwantów, więc nie można go długo przechowywać. Przy zachowaniu świeżości pomoże podzielenie na porcje i przechowywanie kawałka w torbie papierowej, i zamrożenie reszty. Każdego wieczora możesz wyciągnąć ilość mrożonego chleba potrzebną na kolejny dzień.
2 komentarze “Przepis na chleb konopny”
Ja nie mam, ale babcia tak, hehe
Musze podrzucic jej przepis 😀 😀
Polecamy! 😀