Poniższy przepis to receptura na pożywne i smaczne danie, idealne na chłodniejsze dni.
W zimny wieczór, nie ma nic lepszego niż pieczone ziemniaki. Będą one nie tylko obfitym posiłkiem, ale także świetnym źródłem witaminy B6, potasu, witaminy C i błonnika.
W nasiona konopi najlepiej zaopatrzyć się w sklepie ze zdrową żywnością lub sklepie z nasionami.
Składniki:
(na 4 ziemniaki)
– ½ szklanki surowych orzechów nerkowca,
– 4 duże ziemniaki,
– 3 łyżki płatków drożdżowych,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 1½ pasty miso,
– ½ szklanki posiekanego szczypiorku,
– ½ szklanki pokrojonej natki pietruszki,
– ½ szklanki łuskanych nasion konopi.
1. Przygotuj nerkowce mocząc je w zimnej wodzie przez około 60 minut. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyszoruj ziemniaki i piecz je na blasze wyłożonej pergaminem przez 60 minut. Po upieczeniu pozostaw ziemniaki na około 20 minut do wystygnięcia .
2. Odcedź i wypłucz nerkowce, a następnie umieść je w blenderze razem z płatkami drożdżowymi, olejem kokosowym, sokiem z cytryny oraz pastą miso i blenduj do uzyskania gładkiej masy.
3. Odkrój ⅓ z każdego ziemniaka i wyrzuć. Wybierz pozostałą zawartość ziemniaka ze środka (drążąc w nim dziurę) i dodaj do miski z masą z nerkowców. Do uzyskanej masy dodaj także połowę szczypiorku, pietruszki i nasion konopi, a następnie dokładnie wymieszaj. Uzyskaną mieszankę umieść w każdym ziemniaku i umieść z powrotem w piekarniku na około 15 – 20 minut. Wierzchy ziemniaków powinny być koloru złotego.
4. Gotowe ziemniaki posyp pozostałym szczypiorkiem, pietruszką i nasionami konopi, podawaj od razu.