Nie ma nic lepszego, niż tosty francuskie na smaczne weekendowe śniadanie. Jest to nie tylko smaczny sposób, aby rozpocząć swój dzień, ale także bardzo szybki w przygotowaniu. W mniej niż 15 minut będziesz mógł cieszyć się gotowym posiłkiem przy filiżance kawy lub herbaty.
Przepisy na tosty francuskie zazwyczaj zawierają masło i jajka, ale w tym przepisie robimy małe zmiany. Dodając do przepisu nasiona konopi oraz mleko konopne, dodamy dodatkowej porcji białka, błonnika i niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Chociaż nasiona oraz mleko wkomponujemy w recepturę, to można dodatkową porcją posypać gotowe już danie, dodając mu tym samym chrupiącej i pysznej tekstury.
Składniki:
(na 8 tostów)
– 8 kromek chleba,
– 1 obrany banan,
– 3 łyżki nasion konopi,
– 1 szklanka mleka konopnego,
– ½ łyżeczki cynamonu,
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– ½ szklanki świeżych lub mrożonych jagód,
– 2 łyżki syropu klonowego.
1. Umieść w blenderze banana, nasiona konopi, mleko konopne, cynamon oraz ekstrakt waniliowy i blenduj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
2. Przelej zblendowaną mieszaninę do miski.
3. Rozgrzej olej kokosowy na patelni (na średnim ogniu).
4. Zanurz każdą kromkę chleba w cieście bananowo-konopnym, a następnie umieszczaj kolejno na patelni smażąc od 3 do 5 minut z każdej strony.
Być może pomiędzy smażeniem będziesz potrzebował dodać nieco oleju kokosowego na patelnię, aby zapobiec przywieraniu chleba. Gotowe tosty posyp jagodami oraz polej syropem klonowym. Dodatkowo polecamy posypać je porcją łuskanych nasion konopi.