Sprawdź nasz przepis na pyszne babeczki z nasionami konopi
Składniki:
(na 12 babeczek)
• 2 szklanki mąki pszennej,
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu,
• ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
• ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
• ¼ łyżeczki soli,
• 2 duże jajka,
• 1 szklanka skoncentrowanego soku jabłkowego,
• ⅔ szklanki maślanki,
• 2 łyżki otrębów owsianych,
• 2 małe jabłka posiekane na małe kawałki,
• ⅓ szklanki łuskanych nasion konopi.
Jak przyrządzić:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Wysmaruj olejem kokosowym foremki na babeczki
3. Wymieszaj mąkę, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól.
4. Wymieszaj razem jajka, sok jabłkowy i maślankę.
5. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Delikatnie dodaj posiekane jabłka i łuskane nasiona konopi.
7. Nakładaj gotowe ciasto do około ⅔ wysokości foremek.
8. Udekoruj każdą babeczkę plasterkiem jabłka i posyp nasionami konopi.
9. Piecz babeczki aż staną się złociste u góry, około 25 minut.
10. Przed zjedzeniem pamiętaj, aby pozostawić babeczki do całkowitego wystygnięcia.