Składniki:
1. Grillowany durian:
• 1 puszka młodego zielonego duriana w wodzie, lub w solance
• 1 łyżka cukru kokosowego
• 1 łyżeczka chilli w proszku
• ½ łyżeczki czosnku w proszku
• ½ łyżeczki kminku
• ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
• ½ szklanki sosu barbecue
• ¼ szklanki wody
2. Dip konopny:
• ¼ szklanki łuskanych nasion konopi
• ¼ szklanki przefiltrowanej wody
• 1 szalotka, posiekane w grubą kostkę
• 1 wyciśnięty ząbek czosnku
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• ¼ łyżeczki cebuli w proszku
• ¼ łyżeczki soli oraz czarnego pieprzu (do smaku)
3. Cheddar z nasion konopi:
• ½ szklanki + 2 łyżki wody filtrowanej
• ¼ szklanki łuskanych nasion konopi
• 2 łyżki posiekanej czerwonej papryki (ostrej)
• 1 łyżka drożdży odżywczych
• 1 łyżka proszku maranta
• 1 łyżka octu jabłkowego
• ½ łyżeczki soli
4. Pizza:
• ciasto na pizze
• oliwa z oliwek do posmarowania
• 2 łyżki sosu barbecue
• 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie piórka
• ½ filiżanki liści kolendry
• ½ łyżki łuskanych nasion konopi
Grillowany durian
1. W durszlaku odcedź i przepłucz duriana. Wytnij rdzeń chlebowca (trójkątne końcówki) od reszty masy) i usuń, pozostawiając tylko włóknistą część.
2. W średniej misce wymieszaj cukier kokosowy, chilli w proszku, czosnek w proszku, kminek i pieprz cayenne. Umieść na durianie i wmasuj.
3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, umieść na nim kawałki duriana i smaż przez około 3-5 minut.
4. W małej misce wymieszaj sos barbecue z wodą i polej nim chlebowca. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, lub do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
5. Zdejmij pokrywę z patelni i za pomocą 2 widelców rozdrobnij duriana. Kontynuuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5 minut, aż sos barbecue się zredukuje, co jakiś czas mieszając.
Dip konopny
1. Aby wykonać dip, umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj na najwyższym poziomie, do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Przenieś do szczelnego słoika i umieść w lodówce, do czasu wykonania pełnego dania.
Sos serowy
1. Tymczasem zrób sos serowy łącząc składniki w blenderze (jak poprzednio).
2. Przelej sos na średnią patelnię i podgrzewaj.
3. Ubijaj w sposób ciągły przez około 5 minut, do zgęstnienia.
4. Wraz z gotowaniem, będziesz mógł zauważyć zielone plamki powstałe ze zblendowanych nasion konopi – jest to normalne.
Pizza
1. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
2. Lekko obsyp mąką czystą powierzchnię i rozwałkuj ciasto do pizzy do pożądanego kształtu i wielkości. Nie stresuj się tworząc idealne koło lub prostokąt, formowanie pizzy w dowolnych kształtach jest mile widziane.
3. Umieść ciasto na desce do pizzy lub specjalnym ruszcie. Górę zwilż oliwą z oliwek.
4. Gdy grill będzie gorący, obniż temperaturę o połowę i umieść tam ciasto (wysmarowaną oliwą stroną do dołu).
5. Ostrożnie zamknij pokrywę grilla i grilluj ciasto przez 2-4 minuty, aż spód będzie złocisto-brązowy. Następnie wysmaruj górną, niegotową jeszcze stronę ciasta oliwą i ostrożnie odwróć pizze.
6. Po odwróceniu, posmaruj wierzch pizzy 2 łyżkami sosu barbecue i umieść na niej duriana.
7. Następnie za pomocą łyżki rozprowadź na niej zrobiony wcześniej ser cheddar.
8. Pokryj jak największą ilością plasterków czerwonej cebuli.
9. Zamknij pokrywę grilla i pozostaw pizze na kolejne 2-4 minuty.
10. Ostrożnie przenieś pizze z powrotem na deskę do pizzy. Skrop dipem, posyp świeżą kolendrą i łuskanymi nasionami konopi.
11. Podawaj natychmiast.