Te batony to naprawdę świetna przekąska, a czasem mogą one zastąpić nawet posiłek. Świetnie nadają się do zabrania w drogę i z pewnością zaspokoją niejednego łasucha.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 12 porcji
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka ryżu preparowanego
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki canna masła
pół szklanki miodu
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka wanilii
1. W dużej misce połącz płatki owsiane, ryż preparowany i wiórki kokosowe.
2. W małym rondelku na średnim ogniu rozpuść canna masło. Dodaj do niego miód, cukier i sól i dobrze razem wymieszaj. Gotuj co najmniej 2 minuty. W tym czasie możesz nieco zmniejszyć ogień, ale pamiętaj żeby jednak utrzymać nieco temperaturę mieszanki.
3. Powstałą mieszankę dodaj do płatków owsianych, najlepiej za pomocą gumowej szpatułki.
4. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, aż płatki owsiane zostaną dobrze pokryte.
5. Przenieś powstałą masę do wysmarowanej masłem lub jakimkolwiek innym tłuszczem blaszki/ lub do pojemnika. Dociśnij mocno.
6. Umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny, a następnie potnij na batony.
Uwaga: Do batonów możesz dodać swoje ulubione suszone owoce lub orzechy, w tym przypadku zdecydowanie sprawdzi się – im więcej tym lepiej.