Składniki:
• 1 szklanka liści bazylii,
• 2 łyżki stołowe oleju z konopi,
• 2 łyżki stołowe parmezanu,
• 2 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi,
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
• 1 mały ząbek czosnku,
• ¼ łyżeczki soli,
• ¼ łyżeczki pieprzu,
• 2 dojrzałe żółte brzoskwinie, bez pestek,
• 1 opakowanie pełnoziarniste pieczywa naan,
• ½ łyżki oliwy z oliwek,
• opakowanie mozzarelli,
• 2 szklanki rukoli,
• olej z konopi i nasiona konopi.
Przyrządzenie:
1. W malakserze umieść bazylię, olej konopny, parmezan, łuskane nasiona konopi, skórkę z cytryny, czosnek, połowę soli i połowę pieprzu, a następnie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu; delikatnie posmaruj plastry brzoskwini olejem i grilluj przez 3 minuty z każdej strony.
3. Grilluj pieczywo naan przez 1-2 minuty.
4. Na pieczywie umieść pesto, brzoskwinie i mozzarellę. Przykryj grill i pozostaw tam pieczywo do roztopienia sera, 3-5 minut.
5. Zdejmij naan z grilla i posyp rukolą, polej olejem z konopi i posyp nasionami konopi.
6. Podawaj od razu.