Może być chłodno na zewnątrz, ale to nie znaczy, że to nie jest dobry czas na koktajl. Koktajle są łatwe do wykonania i za razem świetne na to, aby połączyć różnorodne zdrowe smaki w jeden, bogaty w wartości odżywcze posiłek. Te smaczne kombinacje posiadają zdrowe tłuszcze, chude białko, owoce i mnóstwo witamin, w tym wapń, potas, błonnik.
Koktajl to wspaniały sposób na śniadanie, przekąskę, a nawet deser!
1. Koktajl czekoladowo-konopny
Składniki:
(na dwie porcje)
– 2 szklanki mleka migdałowego,
– 3 duże daktyle bez pestek,
– 4 łyżki niesłodzonego kakao w proszku,
– 2 łyżki nasion konopi,
– 1 duży banan,
– szczypta mielonego cynamonu,
– 2 łyżeczki niesłodzonych płatków kokosowych,
– 10 dużych kostek lodu.
2. Koktajl konopno-dyniowy
Składniki:
(na dwie porcje)
– 1½ szklanki mleka migdałowego,
– 1½ szklanki puree z dyni,
– 4 duże daktyle bez pestek,
– 2 łyżki nasion chia,
– pół łyżeczki mielonego cynamonu,
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
– szczypta ziela angielskiego,
– 10 dużych kostek lodu,
– 2 łyżki nasion konopi.
3. Koktajl z dynią i syropem klonowym
Składniki:
(na dwie porcje)
– ⅓ szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
– 1½ łyżki nasion chia,
– 1¼ szklanki puree z dyni,
– 1 duży banan,
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
– 3 łyżki syropu klonowego,
– 1 łyżka nasion konopi.
4. Piernikowy koktajl
Składniki:
(na dwie porcje)
– 1 szklanka mleka migdałowy,
– 2 łyżki masła migdałowego (lub masła orzechowego),
– 1½ łyżki melasy,
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
– ¼ łyżeczka mielonego imbiru,
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
– 1 duży banan,
– 2 łyżki nasion chia,
– 15-20 kostek lodu,
– 1 łyżka nasion konopi.
5. Koktajl orzechowo-konopny
Składniki:
(na dwie porcje)
– 1 szklanka mleka migdałowego,
– ½ szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
– 3 łyżki nasion konopi,
– 1 łyżka proszku konopnego,
– 1 duży banan,
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
– 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
– 2 łyżki kakao w proszku,
– 1½ łyżki masła orzechowego,
– garść płatków czekoladowych,
– 5 kostek lodu.