Tym razem mamy dla was przepyszny przepis na chrupiącą granolę z nasionami konopi
Składniki:
(na 10 porcji)
• 1¼ szklanki nasion konopi,
• 4 szklanki płatków owsianych,
• ¾ szklanki wiórków kokosowych,
• ¾ szklanki płatków żytnich,
• ¾ szklanki migdałów,
• ⅓ szklanki posiekanych orzechów laskowych,
• ½ szklanki łuskanych nasion słonecznika,
• ½ szklanki sezamu,
• ¼ szklanki siemienia lnianego,
• ⅓ szklanki oleju kokosowego,
• ½ szklanki miodu,
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
• ½ łyżeczki soli.
Sposób przyrządzenia:
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
2. W dużej misce umieść wszystkie suche składniki i dobrze je wymieszaj.
3. W osobnej, nieco mniejszej misce wymieszaj oliwę, miód, wanilię, cynamon i sól, a następnie przelej do miski z suchymi składnikami.
4. Mieszaj dokładnie, aż wszystko będzie równomiernie pokryte.
5. Przełóż mieszankę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
6. Umieść blaszkę w piekarniku, a następnie piecz 2.5-3 godziny, do momentu aż granola zbrązowieje.
7. Mieszaj co pół godziny.
8. Przed zjedzeniem ostudź całkowicie.
9. Podawaj z suszonymi owocami i dowolnym mlekiem.
10. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce.