Dzięki rosnącej popularności konopi jako suplementu diety, znalezienie ich w sklepie już od dawna nie sprawia trudności. Coraz więcej sklepów spożywczych spełnia wymagania klientów i dodaje łuskane nasiona konopi do swojej oferty produktów żywieniowych.
Nasiona konopi są doskonałym źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych. Są one uważane za kompletne białko, ponieważ zapewniają one wszystkie dziewięć podstawowych aminokwasów, które ludzie muszą pozyskać z jedzenia. Aminokwasy służą jako cegiełki w naszych organizmach.
Wysoka zawartość błonnika w nasionach konopi przyczynia się do poprawy zdrowia układu pokarmowego oraz obniża poziom cholesterolu. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają mnóstwo korzyści, w tym wspierają serce, układ krążenia oraz zdrowie skóry, włosów oraz paznokci.
Jednym z najprostszych sposobów na dodanie nasion konopi do swojej diety jest używanie ich jako posypki do Twoich ulubionych sałatek. Dodają one chrupkości, podobnie jak nasiona słonecznika, a także orzechowy smak.
Składniki:
– 1 obrany i posiekany słodki ziemniak,
– 1 łyżka oliwy z oliwek (do gotowania),
– 2 łyżeczki mielonego kminku,
– ¼ łyżeczki soli,
– ¼ łyżeczki pieprzu,
– 1 puszka czarnej fasoli (przepłukanej pod bieżącą wodą),
– 5 posiekanych ząbków czosnku,
– ½ posiekanej czerwonej cebuli,
– ½ szklanki pokrojonej w kostkę kolendry,
– sok z 1 limonki,
– ½ łyżeczki papryki,
– 4 łyżki nasion konopi,
– 1 łyżka oliwy z oliwek (na sos).
1. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę na patelni.
2. Dodaj ziemniaki i duś, aż z każdej strony będą brązowe.
3. Mieszaj regularnie, aby zapobiec przywieraniu ziemniaków do patelni.
4. Wymieszaj dokładnie z kminkiem, solą, pieprzem.
5. Zdejmij patelnię z ognia.
6. W osobnej misce wymieszaj ze sobą czarną fasolę, czosnek, cebulę oraz kolendrę.
7. Dodaj słodkie ziemniaki do miski.
8. Polej wszystko mieszaniną soku z limonki, pieprzu, papryki, oliwy z oliwek, nasion konopi i dokładniej wymieszaj.
9. Podawaj od razu.