Przepis na pyszne, wilgotne marchewkowe ciasto. Idealne do porannej lub popołudniowej kawy.
Ilość porcji: 4 – 6
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
• Źródło Omega 3
Składniki na ciasto:
200g mąki bezglutenowej
70g mąki z ciecierzycy
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki łuskanych nasion konopi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
70g cukru
110g startej marchewki
225 ml wody
1 łyżeczka octu
80ml oleju z konopi
Składniki na lukier:
12 łyżek cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj marchew, wodę, ocet i olej i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. Umieść ciasto w wysmarowanej olejem formie i piecz przez 40 minut.
4. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 20 minut.
5. Polej przygotowanym lukrem.
6. Smacznego.