Ten wspaniały ser składa się z kremowych nasion konopi przyprawionych czosnkiem oraz świeżym szczypiorkiem. Przepis jest adresowany do osób na tradycyjnej diecie oraz na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ nie posiada żadnych składników odzwierzęcych.
Czas przygotowania: 5 minut.
Porcja: Z podanych składników oczekiwać można około 2/3 szklanki gotowego produktu.
Składniki:
1 szklanka łuskanych nasion konopi
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny (około 1 cytryny)
2 łyżki mleka migdałowego lub sojowego
2 łyżki świeżo posiekanego koperku
1/4 łyżeczki soli
1. Umieść nasiona konopi w blenderze.
2. Miksuj do uzyskania konsystencji zwartej pasty.
3. Dodaj czosnek i sok z cytryny, miksuj.
4. Dodaj mleko, koperek i sól.
5. Miksuj do uzyskania konsystencji gładkiego, kremowego serka.